I den första texten jag skrev till denna blogg (längst ner ligger den nu) finns en sorts förklaring till varför jag kallar den här sidan peacefulheart network. Nu tänkte jag berätta om själva metoden jag använder för att förmedla en känsla av frid i sinnet.

Metoden brukar jag kalla fokuserad akupressur. På samma sätt som i akupressur använder fingrarna för att stimulera (akupunktur)punkter för att balansera kroppens energisystem. Men i den här metoden fokuserar man samtidigt på en obehaglig erfarenhet som stör ens välbefinnande. Minnet av erfarenheten slappnar då av och kroppen likaså. Det är en effektiv avslappningsmetod för kropp och sinne helt enkelt.

Om man kollar efter kurser och behandling eller letar på internet är det bättre att söka på TFT (tankefältterapi/Thought Field Therapy), EFT (Emotional Freedom Technique/www.emofree.com) eller någon annan förkortning av de drygt 20 varianter som finns idag (SET, BSFF, etc).

Det var Dr Roger Callahan, psykoterapeut och psykolog från USA som först insåg att man kunde behandla psykologiska problem genom att knacka (”tapping” är ett bättre ord, men någon bra motsvarighet finns inte på svenska.) på akupunkturpunkter. Det var i början av 1980 och Callahan hade gått diverse kurser i kinesiologi, akupunktur mm för att hitta nya vägar för sina behandlingar. Framförallt för trauma och fobier som han tyckte var svåra att verkligen läka med traditionell psykoterapi. Han började testa olika varianter och utvecklade det som han gav namnet Thought Field Therapy – TFT. TFT ingår i den typ av behandlingar som idag kallas Energy Psychology. I USA finns en hel uppsjö av böcker och institut som jobbar med denna typ av behandlingar. I Sverige är området ännu rätt smal men definitivt på gång. Allt fler även inom den etablerade psykvården börjar inse de energipsykologiska metodernas fördelar och effektivitet. Men för många är det ännu en kontroversiell metod eftersom man använder kroppen för att läka ett upprört sinne.

g126

Jag fascineras fortfarande av hur väl denna metod fungerar och vilka effekter den ger för människor, mig själv inkluderad. Två ord som ofta dyker upp är: acceptans och distans. Efter behandlingen känner ofta personen ifråga att hon kan acceptera det som har hänt och att hon fått distans till händelsen. Det där växer liksom inifrån alldeles av sig själv, bara bubblar upp, när obehaget slappnar av och försvinner. Det är inte något som personen tänker fram. Här i Rwanda och i Kongo har jag fått så många vackra metaforer och kommentarer efter behandlingar:

”Förut kändes det som om någon hade snärjt mitt hjärta med ett tjockt rep, men nu kan det slå fritt. Och jag kan andas” sa en gammal änka, Simonia, som förlorade hela sin familj i folkmordet 1994.

”Det här är en väg till fred i familjen och i hela landet” sa ordförande för Sevota i Ruhengeri som jobbar med kvinnor utsatta för våld och våldtäkt.

g099

Fördelarna med fokuserad akupressur är många: inga bieffekter, billigt, man kan göra behandlingen själv, var som helst, när som helst, det är lätt att lära sig, den läker även svåra trauma, man behöver inte berätta om det man varit med om, man blir alltid avslappnad m m.

Jag har en vision om att alla ska få lära sig fokuserad akupressur redan i skolan för att sedan kunna hjälpa sig själv och andra resten av livet. För svårigheter och smällar går vi ju alla på förr eller senare. Att då kunna ta hand om sig själv eller andra är oerhört stärkande. Jag vill verkligen uppmana all som redan lärt sig fokuserad akupressur att föra metoden vidare. Låt den inte stanna i dina egna händer. Det är en gåva att förmedla till andra.

Vill du lära dig är det bara att skriva en kommentar under det här inlägget så hör jag av mig.